DESPRE ASOCIATIE

Asociaţia Komunitas este o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în anul 2006 de un grup de tineri cercetători din domeniul ştiinţelor sociale, mai precis din sfera antropologiei sociale şi a sociologiei; proiectele noastre se bazează pe un demers coerent de acţiune socială şi îşi propun să iasă din cadrul strâmt în care se manifestă de obicei ştiinţele sociale în România, punând accent pe dimensiunea aplicată a acestora şi pe facilitarea înţelegerii anumitor noţiuni şi mecanisme în rândurile tinerilor.

Membrii activi ai asociatiei sunt:
-Miruna Tîrcă (Preşedinte) - antropolog social, trainer educatie non-formala, scriitoare, VJ
-Georgiana Stoia (Coordonator de proiecte)- urbanist, trainer educatie non-formala, fotojurnalist
-Andreea Lipan (Coordonator de proiecte) - urbanist, arhitect, trainer educatie non-formala


Komunitas îşi propune să contribuie la transformarea societăţii şi îmbunătăţirea calităţii vieţii prin abordarea unor direcţii de acţiune precum:

(1) Educaţie non-formală prin activităţi culturale, artistice şi de explorare a mediului înconjurător;
(2) Educaţie urbană care militează pentru dreptul tuturor la oraş şi pentru politici urbane incluzive şi egalitare, axate pe nevoile cetăţenilor;
(3) Educarea şi stimularea atitudini „Do It Yourself” prin mijloace audio – video;
(4) Cercetare socio-antropologică angajată;
(5) Promovarea comunicării multi-culturale şi crearea de contexte de interacţiune socială între grupuri sociale segregate şi grupuri avantajate din punct de vedere social şi cultural;
(6)  Dezvoltarea unei atitudini participative a indivizilor la viaţa comunităţilor în care trăiesc;
(7) Intermedierea accesului la cultură pentru grupuri defavorizate şi acordarea de sprijin în creşterea vizibilităţii şi auto-reprezentării social-culturale a acestora;
(8) Conştientizarea problemelor de mediu şi încurajarea unui mod de viaţă prietenos cu mediul natural;
(9) Promovarea diversităţii socio-culturale ca o resursă majoră în problema stereotipurilor sociale negative între grupuri sociale diferite

Activităţile desfăşurate de-a lungul timpului au avut impact asupra cel putin 5000 de persoane, dintre care majoritatea tineri. În ultimii ani, ne-am desfăşurat activităţile mai ales în şcoli, licee şi în comunităţi dezavantajate din Bucureşti, lucrând cu diferite metode de educatie non-formală şi creând ocazii pentru diferite grupuri de tineri de a interacţiona şi de a descoperi împreuna rolul lor în societate.

Am derulat aproximativ 15 proiecte de educatie non-formala, bazate pe diverse metode; proiectele au avut loc in 10 scoli si 8 licee din Bucuresti. Ne-am axat în mod special pe câteva metode: educaţia urbană, educaţia prin mijloace multimedia şi educaţia ecologică.

Echipa Komunitas este formată din experţi sociologi şi antropologi, consilieri psihologi, voluntari de la Facultatea de Arhitectura “Ion Mincu” Bucureşti, Facultatea de Sociologie şi Asistenta Sociala şi voluntari din liceele bucureştene cu care am dezvoltat parteneriate de-a lungul timpului.

Mai multe detalii despre noi găsiţi pe site-ul nostru  www.komunitas.ro (momentan in lucru) sau pe blogurile asociatiei:

http://educatieurbana.wordpress.com/

http://din-inima-cartierului-meu.blogspot.ro/

http://feminitateegalitatesolidaritate.wordpress.com/

http://impreunascriemlumea.wordpress.com/

http://viitor-urban.blogspot.ro/

http://www.orasul-nostru.blogspot.ro/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu