Treasure Hunt : Planificare, organizare, implementare!

Articol redactat de Andreea Constantinescu - Intern Komunitas














Organizarea evenimentului nu a fost una usoara, a necesitat implicarea unui numar mare de voluntari si a unui numar mare de ore dedicate conceperii activitatilor, a etapelor si a probelor.
Prima etapa a fost organizarea unei sedinte unde noii voluntari au fost pusi la curent cu activitatile atelierelor desfasurate pana la momentul respectiv. Ca si in cazul treasure hunt-ului, am organizat joculete prin care voluntarii au ajuns sa se cunoasca intre ei si noi pe ei, ne-am spus temeri si asteptari despre ziua evenimentului, astfel incat la sfarsitul sedintei eram toti o mare echipa implicata in aceasta plimbare speciala. Am inceput organizarea cu un brainstorming, ce activitati sa facem, in ce etape sa-l desfasuram, ce task-uri sa indeplineasca exploratorii, cat si cum sa-i facem sa se cunoasca intre ei si sa lucreze ca o  echipa, deoarece Treasure Hunt-ul a implicat copii atat de la Scoala Nr. 31, cat si de la Scoala Nr. 27, acestea au fost cateva din intrebarile la care am incercat sa raspundem si cu care am incheiat aceasta prima intalnire.






A urmat apoi o zi frumoasa de primavara in care doar cativa din membrii Komunitas au pornit in expeditia de recunoastere a cartierului cu scopul de a gasi elementele cheie pe care ulterior copii trebuiau sa le gaseasca. In urma acestei zile au fost concepute cerintele si traseele pe care copii aveau sa mearga si sa le descopere unul cate unul.









Toate acestea s-au concluzionat in ziua Treasure Hunt-ului, zi in care ne-am intalnit mai devreme pentru a pune la punct ultimele detalii, cine avea sa mearga cu echipele in aventura si cine avea sa ramana la check point-ul central, locul de unde se supraveghea si contabiliza atent evolutia fiecarei echipe. Organizarea in ziua respectiva a fost cel putin solicitanta, deoarece trebuia sa fie atent urmarite, dupa un tabel deja stabilit, probele pe care fiecare echipa le primea, astfel incat fiecare echipa sa aiba un task diferit fata de celelalte, dar toate sa parcurga in final etapele. Am inceput cu prima faza in Parcul Lacul Tei, unde s-au desfasurat activitati de incurajare a lucrului in echipa, s-au impartit echipele si s-au desfasurat primele etape de realizare a unor poze cu tematici speciale.







Apoi a urmat etapa in care fiecare echipa a plecat pe traseul ei, iar capitanul impreuna cu ajutoarele sale au plecat spre check point-ul central, de unde am supravegheat atent fiecare echipa, am primit raspunsurile la primele trasee si le-am impartit pe urmatoarele, si unde am pregatit ultima parte a Treasure Hunt-ului si surprizele pentru exploratori.







Ziua s-a incheiat la ora 6 in Parcul Circului, unde fiecare explorator a primit diploma de merit care atesta abilitatile dobandite in urma zilei respective si de unde toti participantii, copii sau voluntari, au plecat cu zambetul pe buze.










Treasure Hunt-ul a fost un real succes, lucru observat atat in evolutia copiilor, marturie fiind pozele realizate de acestia pe toata durata zilei cu aparatele de unica folosinta, cat si in entuziasmul cu care acestia s-au implicat intr-o aventura pe care sigur n-o vor uita.
Oana:
"Mie mi s-a părut frumos ca, deși copii de abia ma cunoscusera, pe parcursul traseului îmi cereau sfaturi in legătura cu fotografiile pe care trebuiau sa le facă, ori îmi cereau părerea. Chiar dacă la început nu erau atat de uniti, pe cât trecea timpul pe atat se întelegeau mai bine si discutam toți cand trebuiau sa găsească o strada ori ceva asemanator. Eu si Vio nu prea am fost nevoite sa ne impunem, ori ceva asemanator, cred ca s-au simțit ca într-un grup de amici, aici incluzându-ne si pe noi doua. Si ce mi-a plăcut mult a fost ca de fiecare data cand trebuia sa le facem poze, voiau sa fim si noi in poza, pe rând. Chiar i-am îndrăgit pe toți, i-am văzut ca se pot adapta. La început, Alex voia sa se impună destul de mult, si sa ia decizii pentru toți, dar cum am spus si mai sus, cu cât mai îndeplineam o sarcina, cu atat ținea cont si de părerile celorlalti si nu mai voia sa aibă ultimul cuvânt. Si a fost bine ca a meritat, copiilor noștri cel putin chiar le-a plăcut, nu se arătau plictisiti sau dezamagiti. Chiar a fost bine, asa cum trebuia. 
 O zi frumoasa ! :)
P.S. Si mie mi-a plăcut ! "   - Oana Ostahie - Intern Komunitas


Alexandra:
   " Ziua buna,
         Multumesc pentru ocazia de a participa la Treasure Hunt, am intalnit oameni minunati si am descoperit locuri din Cartierul Tei pe care nu le-as fi descoperit de una singura. Traseul urmat mi s-a parut inventiv, apela si la spirit de observatie si la imaginatie. Traseul ales mi-a permis sa vad mai multe fete ale cartierului Tei, de la constructii moderne pana la locuri mai putin amenajate, chiar murdare. In general, cartierului Tei mi s-a parut linistit, poate si datorita faptului ca era o zi de sambata si oamenii erau mai ales in parc. Pe parcursul proiectului am fost agasati de un copil nevoias care cerea cu insistenta un aparat foto de la noi si de un grup de tineri care ne-au intrebat daca vrem sa fumam, asta pe niste strazi mai laturalnice de aceea ne-am marit pasul, nestiind cat e in gluma si cat in serios.

         In randurile de mai jos iti prezint experienta de pe traseu:

         Echipa cu care am plecat pe teren a fost constituita din Miruna, in functia de general, si Elena, Stefania, Jenifer, Ben-Alex si Florin, in calitatea de exploratori urbani.

       Odata cu primirea traseului de urmat am primit si o harta a cartierului pe care, la inceput, nu ne-am descurcat sa o utilizam, dar care pe parcursul probelor ne-a devenit un instrument valoros. Primul punct de cercetat a fost Farmacia Tei, farmacie descrisa ca avand cele mai mici preturi din cartier. Micii cercercetatori au stiut imediat unde este aceasta si ne-au ghidat intr-acolo. Pe traseu trebuia sa indentificam o interventie urbana. Florin a identificat interventia urbana ca fiind complexul Domino Plazza argumentand constructia noua pe un teren inainte liber, un camp de iarba. Informatia ne-a spus ca a auzit-o de la Georgiana, ceea ce denota interesul activ manifestat in timpul seminariilor de antropologie urbana. Pentru identificarea interventiei urbane, Jenifer a mers tot in directia cautarii de constructii noi sau de spatii ale caror functii au fost modificate. Imi explica despre anumite spatii cum erau inainte foste farmacii, sau cum s-au deschis magazine noi. Stefi cauta sa observe mai mult graffiti-uri, ne atragea mereu atentia asupra acestora. 

       Copiii au numarat oamenii care stateau la coada sa cumpere medicamente la Farmacia Tei. (Necunoscand cartierul m-a surprins sa descopar ca legenda urbana a cozii de la Farmacia Tei s-a dovedit ca fiind adevarata, aceasta intr-o zi de sambata si trecut de ora trei). Urmatorul punct de gasit a fost Liceul Traian. Ben stia cam pe unde ar trebui sa se gaseasca liceul, dar am nevoiti sa cerem indicatii suplimentare de la un magazin-carciuma din imprejurimi. Jenifer e foarte sociabila si imediat se anunta ca vrea sa ii intrebe ea pe oamenii intalniti. La proba "respect pentru varsta a treia", ea s-a oferit sa ii roage pe oameni sa ne ajute cu fotografia, si chiar daca mai intai a primit un raspuns negativ nu a ezitat sa mai incerce si a doua oara. 

         Daca la proba de la Liceul Traian, cercetatorii nu stiau prea bine cum sa descrie cele trei case dispuse asemenea unei scari a magarului, la descrierea spatiului din spatele magazinului comercial MegaImage toti contribuiau cu pareri. Descoperirea Gangului Zero i-a incantat. Cu totii au facut fotografii aici. 

        Pentru urmatoarele puncte de observat ne-am folosit de harta. Am identificat strazile paralele pe care se aflau punctele noastre de interes si de aici exploratoarea Jenifer cauta mereu pe harta unde ne aflam si pe unde sa inaintam.

        Paradoxul proprietarului care locuia si la casa si la bloc in acelasi timp ne-a placut tuturor, si toti cercetatorii au contribuit la descrierea cladirii. Casa veche cu antena tv a fost printre favoritele copiilor, fiecare voia sa spuna cate ceva despre spatiul de cercetat. Stefi mi s-a parut foarte rabdatoare, cu toate ca s-a ajuns mai greu la notarea pe foaie a ideii pe care o avea, a repetat de mai multe ori pana ceilalti copii au apucat sa noteze. 

        Membrii echipei au fost foarte generosi, cei care aveau gustari la ei au impartit cu ceilalti, cu totii am incercat pateurile facute de mama Elenei, pana si un caine comunitar intalnit in drumul nostru a participat la degustare. 

        Echipa nostra a dovedit spirit de observatie si nu am auzit pe niciunul sa povesteasca ceva despre calculatoare, telefoane, numai despre skate, bicicleta, role, plimbari si noi incursiuni.

Multumesc, 
Cu entuziasm pentru un nou Treasure Hunt, 
Alexandra"   - Alexandra Raducu - intern Komunitas



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu